Ik kan hem niet laten stoppen met drinken. Wat ik wel kan, is blijven aangeven wat zijn verslavingsgedrag met mij doet. Bij Vrouw in Herstel heb ik geleerd voor mezelf op te komen en niet langer mee te buigen.Sonja
Je partner is verslaafd aan alcohol of andere middelen. Of je kind of een van je ouders. Al jaren probeer je de situatie in goede banen te leiden. Door goed voor hem (of haar) te zorgen. Door verantwoordelijkheden uit handen te nemen. Door de ander te controleren. Allemaal goed bedoeld. Je bent ervan overtuigd dat je de ander kunt genezen. Dan wordt het vast weer gezelliger thuis.

Reddersrol

In het begin geeft deze reddersrol je een sterk gevoel. Je laat iedereen zien dat je grip op de zaak hebt. Maar geleidelijk raakt de sfeer steeds verder verziekt. En uiteindelijk is de situatie onhoudbaar. Je weet niet meer wat je denkt, voelt en nodig hebt. Je verliest het contact met jezelf. Je bent verslaafd geraakt aan het probleem van de ander. Dit wordt ook wel co-dependency genoemd: medeafhankelijkheid.

Wil jij net als Sonja beter je grenzen leren trekken? En weer onafhankelijker in het leven staan? Vrouw in Herstel kan je hierbij helpen. Door samen aan jouw groei te werken.

Wilma’s dochter vertelt haar verhaal